Vedligeholdelse af lejebolig

Læsetid: 2 minutter

Hvem har ansvaret for vedligeholdelse af lejeboligen? I dette blogindlæg giver vi dig indblik i, hvad du skal være opmærksom på i forhold til vedligeholdelse af din lejebolig.

Indvendig vedligeholdelse

Inden du underskriver lejekontrakten, er det en rigtig god idé at være omhyggelig med, hvilke forpligtelser du har omkring vedligeholdelse af din lejebolig. Det er også vigtigt at nærlæse, hvad der står skrevet i lejekonktakten når det kommer til fraflytning. For uanset om man er lejer eller udlejer, kan det blive en ubehagelig overraskelse, hvis ikke man har styr lejekontrakten.

Siden den nye lejelov trådte i kraft d. 1. juli 2015, er udlejere forpligtet til at lave ind- og fraflytningsrapport. I forbindelse med indflytningen skal udlejer sende rapporten til lejer senest to uger efter synet. Når du skal flytte fra lejeboligen skal udlejer indkalde dig til fraflytningssyn senest to uger efter, at kontrakten ophører. Her gennemgås lejligheden for skader og mangler. I din lejekontrakt står der beskrevet, om det er dig eller udlejer der er ansvarlig for den indvendige vedligeholdelse og reparation af eventuelle skader i lejligheden. Det er altid en god idé at passe godt på lejemålet ved at lufte ud og gøre jævnligt rent for at forhindre fugt- eller kalkskader, samt bevare lejemålets stand, så du ikke skal hæfte for ekstra omkostninger ved fraflytning.

Istandsættelse i forbindelse med fraflytning

Ifølge den nye lejelov må udlejer ikke længere kræve, at du som lejer afleverer din lejlighed nyistandsat ved opsigelse, uanset hvilken type lejemål det drejer sig om. Men hvad er forskellen egentlig på nyistandsat og normalistandsat? Med nyistandsat menes, at alle malbare overflader i din lejebolig er malede, og at gulvene er slebet og nylarkede. Ved normalistandsættesle gælder derimod nødvendig hvidtning, maling af træ og jern (paneler, døre, radiatorer), samt mellemslibning og lakering af gulve. Udlejer må altså ikke længere forlange, at du afleverer lejeboligen i bedre stand, end du overtog det i.

Læs mere om lejeloven