Skal du flytte sammen med kæresten?

Er I kommet så langt i jeres forhold, at I er klar til at flytte sammen? Tillykke med det. Det er et stort skridt at flytte sammen med den person, som giver dig sommerfugle i maven. Du og din kæreste kommer fra hver jeres hjem, hvor I er vant til at rengøringen, økonomien, indretningen er på en bestemt måde. Få overblik over, hvordan I kan gøre overgangen fra hver jeres hjem til et fælles hjem god.

 

Hvor skal I flytte hen?

Første step er at finde ud af, hvor I skal bo. Hvad enten din kæreste flytter ind eller I skal finde en ny lejlighed sammen, er det starten på et nyt kapitel for jer begge to. Flytter din kæreste ind i din lejlighed og får sit navn på lejekontrakten, har I begge forpligtelser og rettigheder i forhold til lejemålet.

Er I på udkig efter en lejlighed? Så er mulighederne mange. Det er dyrt at flytte, og det ender ofte med at være dyre end hvad man havde regnet med. Derfor er det en god idé at overveje følgende:

 • Husleje: Hvor meget har I råd til at slippe i husleje hver måned? Og hvad har I råd til at smide i indskud?
 • Beliggenhed: Hvor skal du bo?
 • Boligtype: Hvor mange værelser skal der være i jeres nye lejlighed?
 • Lejeperiode: Kan I leve med tidbegrænset lejeperiode eller vil I kun søge efter boliger med ubegrænset leje?

Det kan være en god idé at opveje, hvad I vil gå på kompromis med. Kan I for eksempel leve med en lidt længere cykeltur, så kan I måske få råd til at bo i en 3 værelses lejlighed lidt udenfor centrum. Insisterer I på at bo i centrum, skal I også regne med at bo mindre og I kommer skal også slippe lidt flere penge i husleje om måneden. I skal sammen beslutte, hvad I lægger vægt på I jeres boligsøgning.

 

 

Hvordan skal I indrette jer?

Hører du til det segment, der sværger til en rød tråd i indretningen, så er det nu, du skal forberede dig på at indgå kompromiser. For der vil være højtalere og tennisketchere, som fortjener en plads I jeres nye hjem. Der er ikke noget mere trist end en mand, der er blevet frarøvet sin stemme i indretningen. Det er ikke sikkert din kæreste er enig i, at der skal være mange planter i lejligheden. (Kvinder, inddrag jeres mænd i indretningen og husk at gå på kompromis). Når I flytter sammen er det en oplagt mulighed at få sorteret ud i jeres ting og sager. Der er rigtig mange der har svært ved at skille sig af med de ting som de har fået eller købt igennem årene, som bare står og samler støv. Det betyder også at I sammen kan gå ud og købe nye ting, så I kan gøre det til jeres hjem, med jeres ting. I skal begge sætte jeres præg i lejligheden, så I begge føler jer hjemme.

Hvad med økonomien?

Så kommer vi til den lidt mere kedelige del. I skal selvfølgelig også forholde jer til noget så usexet som økonomi. Men det er bare vigtigt at få snakket om, hvordan jeres fremtidige økonomi skal være. Hvordan deler I udgifterne i forbindelse med flytningen, indskud, maling, nye møbler og køkkengrej til jeres nye hjem? Derudover skal I have drøftet, hvordan I deler økonomi i dagligdagen. Det giver bare en sikkerhed og befrielse i det lange løb 🙂

 

Fælles budgetkonto
En af de mange fordele ved at flytte sammen med sin kæreste er, at I nu kan deles om de månedlige udgifter. Den smarteste måde at styre jeres fælles økonomi på, er ved at oprette en fælleskonto, som I begge indbetaler et fast beløb til. Det faste månedlige beløb finder I ved at lave en samlet oversigt over jeres årlige faste omkostninger. Nogle af de ting, som kan høre under en budgetkonto kan være følgende:

 • Husleje
 • El, vand og varme
 • TV-pakke
 • Internet
 • Licens
 • Forsikring
 • Netflix abonnement eller lign.
 • Mad og husholdning

Det kan være en god idé at samle jeres fælles udgifter ét sted. Sæt jer ned og lav et samlet budget på, hvor meget I hver overfører til jeres fælles budgetkonto, så der er styr på økonomien fra starten 😉

Forsikringer
Når I flytter sammen er det vigtigt at tjekke op på jeres forsikringer. Det er fjollet at have to indboforsikringer. Når I får fælles adresse, kan I nøjes med én indboforsikring. Vær opmærksom på, at I fortsat skal have hver jeres ulykkesforsikring, da den er knyttet til den enkelte person og ikke til husstanden. Hvis I har hver jeres forsikringsselskab, bør I overveje om det er billigere for jer at skifte alle forsikringer til samme selskab – hvor det hele er samlet.

 

Licens og andre abonnementer
Husk at afmeld udgifter der ikke længere er nødvendigt at have dobbelt, f.eks. internet, licens og tv-pakke, Netflix osv.  Når I flytter sammen kan I nu nøjes med én medielicens, én tv-pakke og én internetforbindelse, som dækker hele hustanden (det er fedt). Hvis en af jer har specielle fordele via jeres arbejde, kan begge parter måske drage nytte af dem. Er I begge stadig under uddannelse skal I undersøge muligheden for at få boligstøtte.

 

Hvordan håndterer I indkøb, rengøring og madlavning?

Måske er du typen, der har en tendens til at svinge støvsugeren lidt for tit (hvis det står til din kæreste). Mens din kæreste ikke lægger mærke til de nullermænd, der ligger på soveværelsegulvet? Forskellige tilgange til oprydning, rengøring, madlavning og indkøb kan pludselig blive et irritationsmoment, når I bor sammen. Alt skal ikke nødvendigvis planlægges på forhånd, men det kan være en god idé at forventningsafstemme, når det kommer til de huslige pligter. Det kan virke lidt militant, hvis alt skemalægges og planlægges. Men I bør overveje at fordele pligterne mellem jer, så I hver i sær gør det som I gode til og trives med. På den måde sikrer jer, at I begge tager ansvar for de huslige opgaver.

 

Giv hinanden plads

Uanset om I flytter sammen i en af jeres  nuværende lejlighed, eller om I har fundet en ny lejlighed sammen, så er det en stor ting at flytte sammen med sin kæreste. Indimellem skal du sluge nogle kameler, men trods det, så bliver det dejligt at vågne op ved siden af hinanden i jeres fælles hjem hver morgen. Oven i hatten får du halveret visse udgifter, og så får du dobbelt op på sweatshirts og T-shirts i din garderobe. Alt i det store og hele, så bliver det fedt at flytte sammen.